top of page

Što je kauterizacija (pregrijavanje) ili liječenje visokom temperaturom?

Updated: Sep 1
Kauterizacija (pregrijavanje) je drevna istočna metoda liječenja koja se temelji na refleksnom djelovanju na biološki aktivne točke pomoću visoke temperature (termopunktura, moksa).

Liječenje se događa zbog aktivacije rada organa i sustava povezanih s aktivnim točkama. Podešavanjem temperature i trajanja izlaganja pojedinih dijelova tijela postiže se snažan terapeutski učinak. Glavna prednost kauterizacije je usmjerenost na organizam kao cjelinu, aktivacija mehanizama samoregulacije i samozaštite. U davna vremena postojala je uzrečica: "Iritacija izvana - učinak iznutra." Vjerovalo se da je kauterizacija učinkovita čak i kada su lijekovi nemoćni.


Kauterizacija na medicinskoj opremi s turmanijevim mineralima (keramikom) Nuga Best modernizirana je verzija ovog postupka. Temperatura opreme (turmanijevog tepiha, pojasa, prsluka, projektora ili valjaka masažnih kreveta) podešava se na 60-70ºC. Normalna temperatura ljudskog tijela je oko 36,6ºC.

Polaganjem zagrijanog predmeta na određeni dio tijela povećava mu se temperatura, a kada temperatura zagrijavanja kože dosegne 43ºC do 46ºC dolazi do kauterizacije. Zadatak kauterizacije je stvoriti osjećaj peckanja u kauteriziranom području, ali u isto vrijeme izbjeći pojavu opeklina. Kada se koža zagrije na temperaturu od 43ºC doći će do smrti najslabijih stanica: - bolešću promijenjenih stanica - starih stanica - tumorskih stanica s nedovoljnim mehanizmom termoregulacije. Zdrave stanice imaju dobar mehanizam termoregulacije i sposobne su izdržati temperature do 46ºC. Daljnje zagrijavanje kože (iznad 46ºC) dovodi do opeklina i smrti zdravih stanica.

Postoje dva načina izvođenja kauterizacije. - Prvi je kauterizacija kože iznad bolesnog organa, što dovodi do lokalnog povećanja imuniteta i refleksnog učinka na organ. Na primjer, kauterizacija kože iznad jetre dovodi do povećane proizvodnje žuči u jetri. - Drugi način je kauterizacija biološki aktivnih točaka, što dovodi do refleksnog učinka na unutarnje organe. Time se eliminira toplinski učinak na oboljeli organ, a povećava se imunitet u cijelom tijelu. Na primjer, u slučaju bolesti jetre, kauterizacija kože leđa provodi se u projekciji petog torakalnog segmenta kralježnice. KAUTERIZACIJA BIOLOŠKI AKTIVNIH TOČAKA (BAP):

Većina biološki aktivnih točaka nalazi se: - na nogama - na dlanovima - duž kralježnice - oko zglobova - na uhu (nije dozvoljena kauterizacija opremom Nuga Best) - na trbuhu Za provođenje ove vrste kauterizacije potrebno je postići osjećaj pečenja. U ovom slučaju ne bi trebalo biti opeklina, stoga za kauterizaciju treba odabrati temperaturu od 65-70ºS. Kauterizacija udaljenih dijelova tijela dovodi do povećanja imuniteta u cijelom tijelu.

KAUTERIZACIJA DLANOVA I STOPALA:

Stopala i dlanovi stavljaju se na turmanijevu keramiku, zagrijanu na temperaturu od 65-70 °C. To stvara osjećaj pečenja. Treba pažljivo pratiti stanje kože kako se ne bi izazvale opekline.
KAUTERIZACIJA LEĐA:

Valjci toplinskih stimulatora ili masažnih kreveta prolaze duž kralježnice i kauteriziraju biološki aktivne točke na visokoj temperaturi. Time se jača imunološki sustav i poboljšava rad onih unutarnjih organa čije se biološki aktivne točke nalaze u blizini kralježnice.

Kauterizaciju leđa moguće je provoditi i na ostaloj opremi Nuga Best.KAUTERIZACIJA ABDOMENA: Kauterizaciju treba provoditi dok se ne osjeti peckanje u različitim dijelovima trbuha.

U ovom slučaju dolazi do refleksnog povećanja aktivnosti unutarnjih organa i povećanja općeg imuniteta. Također je moguće provoditi kauterizaciju sjedeći na opremi s turmanijevim mineralima što daje terapeutski učinak na urogenitalni sustav.KAUTERIZACIJA ZGLOBOVA:

Zglobove treba kauterizirati zbog velikog broja biološki aktivnih točaka oko njih.

Potrebno je kauterizirati sve zglobove, a ne samo one koji bole.

Takav postupak ne daje samo lokalni ljekoviti učinak, već utječe i na unutarnje organe.


Kako provesti kauterizaciju? Ukupno vrijeme jedne kauterizacije trebalo bi biti oko 20-30 minuta.

Za učinkovito povećanje imuniteta potrebno je akumulirati vrijeme kauterizacije, odnosno izvoditi ju 2-3 puta dnevno, ukupno 60 min u jednom danu. Zamjetno jačanje imuniteta dogoditi će se u prosjeku nakon 150 sati kauterizacije.

Dobrobiti kauterizacije:

· Jačanje imuniteta Smrt slabih stanica tijekom kauterizacije aktivira imunološki sustav.

Leukociti dolaze na mjesto kauterizacije kako bi obnovili tijelo nakon oštećenja.

Iz mrtvih stanica u krvotok ulaze biološki aktivne tvari (upalni medijatori) koje pokreću lokalni upalni proces. To dovodi do lokalne aktivacije imuniteta.


· Pomlađivanje tkiva Kada se kauteriziraju, stare i bolesne stanice umiru, a zdrave i mlade koje ostaju žive nakon kauterizacije se dijele i popunjavaju njihovo mjesto.


· Nastajanje novih kapilara Zbog kritičnog zagrijavanja tijela (43ºC), postoji potreba za stalnim odvođenjem topline iz grijanog područja. To dovodi do pojave novih malih žila - kapilara, čija prisutnost pojačava dotok krvi u organ. Formirane kapilare funkcioniraju ako se u tijelu nastavlja temperaturno opterećenje. Kad se kauterizacija prekine, kapilare postupno nestaju.


· Jačanje tetiva i ligamenata

Tetive i ligamenti su gusto vezivno tkivo, slabo su prokrvljeni, najčešće se hrane difuzno. Prilikom kauterizacije zglobova i kralježnice, dolazi do poboljšanja prehrane, obnavljanja stanične strukture i jačanja tetiva i ligamenata.


· Smirenje živčanog sustava Bol koja se javlja tijekom kauterizacije smanjuje osjećaj patološke boli. Živčani sustav se smiruje, smanjuje se osjećaj kronične boli, poboljšava se san, nestaju grčevi u nogama.


· Liječenje koničnih bolesti Zbog povećanja imuniteta, pomlađivanja tkiva, stvaranja kapilara i poboljšanja inervacije organa dolazi do ozdravljenja mnogih kroničnih bolesti koje se ne mogu izliječiti tradicionalnim metodama.


Uz pomoć kauterizacije može se izliječiti: - hipertenzija - tumori i rak - ateroskleroza - artritis - prostatitis - ciste i čvorovi - čirevi - hemoroidi - flebeurizam - tromboza - skleroza - kronična upala - pretilost i drugi


Ako tražite jednostavan način za poboljšanje rada unutarnjih organa, podizanje imuniteta, rješavanje tegoba uzrokovanih kroničnim bolestima, želite li potaknuti bolju cirkulaciju i stvaranje nove kapilarne mreže aktivacijom vlastitih matičnih stanica, pomladiti se i imati više energije, kauterizacija na opremi Nuga Best je idealno rješenje za Vas.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page