top of page

Što je kauterizacija?Kauterizacija (moksibustija) ili termopunkcija je drevna istočna metoda liječenja koja se temelji na refleksnom djelovanju na biološki aktivne točke pomoću visoke temperature. Liječenje se događa zbog aktivacije rada organa i sustava povezanih s aktivnim točkama. Podešavanjem temperature i trajanja izlaganja pojedinih dijelova tijela postiže se snažan terapeutski učinak. Glavna prednost kauterizacije je usmjerenost na organizam kao cjelinu, aktivacija mehanizama samoregulacije i samozaštite. U davna vremena postojala je uzrečica: "Iritacija izvana - učinak iznutra." Vjerovalo se da je kauterizacija učinkovita čak i kada su lijekovi nemoćni.

Kauterizacija na medicinskoj opremi s turmanijevim mineralima (keramikom) Nuga Best modernizirana je verzija ovog postupka. Temperatura opreme (turmanijevog tepiha, pojasa, prsluka, projektora ili valjaka masažnih kreveta) podešava se na 60-70ºC. Normalna temperatura ljudskog tijela je oko 36,6ºC.

Polaganjem zagrijanog predmeta na određeni dio tijela povećava mu se temperatura, a kada temperatura zagrijavanja kože dosegne 43ºC do 46ºC dolazi do kauterizacije. Zadatak kauterizacije je stvoriti osjećaj peckanja u kauteriziranom području, ali u isto vrijeme izbjeći pojavu opeklina. Kada se koža zagrije na temperaturu od 43ºC doći će do smrti najslabijih stanica: - bolešću promijenjenih stanica - starih stanica - tumorskih stanica s nedovoljnim mehanizmom termoregulacije. Zdrave stanice imaju dobar mehanizam termoregulacije i sposobne su izdržati temperature do 46ºC. Daljnje zagrijavanje kože (iznad 46ºC) dovodi do opeklina i smrti zdravih stanica.

Postoje dva načina izvođenja kauterizacije. - Prvi je kauterizacija kože iznad bolesnog organa, što dovodi do lokalnog povećanja imuniteta i refleksnog učinka na organ. Na primjer, kauterizacija kože iznad jetre dovodi do povećane proizvodnje žuči u jetri. - Drugi način je kauterizacija biološki aktivnih točaka, što dovodi do refleksnog učinka na unutarnje organe. Time se eliminira toplinski učinak na oboljeli organ, a povećava se imunitet u cijelom tijelu. Na primjer, u slučaju bolesti jetre, kauterizacija kože leđa provodi se u projekciji petog torakalnog segmenta kralježnice. KAUTERIZACIJA BIOLOŠKI AKTIVNIH TOČAKA (BAP):

Većina biološki aktivnih točaka nalazi se: - na nogama - na dlanovima - duž kralježnice - oko zglobova - na uhu (nije dozvoljena kauterizacija opremom Nuga Best) - na trbuhu Za provođenje ove vrste kauterizacije potrebno je postići osjećaj pečenja. U ovom slučaju ne bi trebalo biti opeklina, stoga za kauterizaciju treba odabrati temperaturu od 65-70ºS. Kauterizacija udaljenih dijelova tijela dovodi do povećanja imuniteta u cijelom tijelu.

KAUTERIZACIJA DLANOVA I STOPALA:

Stopala i dlanovi stavljaju se na turmanijevu keramiku, zagrijanu na temperaturu od 65-70 °C. To stvara osjećaj pečenja. Treba pažljivo pratiti stanje kože kako se ne bi izazvale opekline.
KAUTERIZACIJA LEĐA:

Valjci toplinskih stimulatora ili masažnih kreveta prolaze duž kralježnice i kauteriziraju biološki aktivne točke na visokoj temperaturi. Time se jača imunološki sustav i poboljšava rad onih unutarnjih organa čije se biološki aktivne točke nalaze u blizini kralježnice.

Kauterizaciju leđa moguće je provoditi i na ostaloj opremi Nuga Best.