top of page

Bolovi u leđima, način života ili upozorenje koje ne bismo trebali zanemariti?

Updated: Jan 14


Dorzopatija ili bolest leđa (lat. dorsum - leđa i grč. patos - bolest) je bolest kralježnice i okolnih tkiva (ligamenata, mišića i živaca koji izlaze iz kralježnice).

Tu se ubrajaju: - osteohondroza (degenrativna bolest međukralježničnog diska) - spondiloza ili osteoartritis (stanje kod kojeg se hrskavica koja oblaže kralješke degenerativno izmijeni ili istroši, često nastaju osteofiti ili koštani izdanci) - spondiloartroza (bolest zglobova malih kralježaka) - osteoporoza - gubitak koštanog tkiva

Uzroci dorzopatije su: - poremećaji cirkulacije u kralježnici - metabolički poremećaji (nedostatak kalcija, proteina, vitamina) - loš razvoj mišićnog sustava - nedovoljno kretanje - prekomjerna tjelesna težina - prekomjerni rad i povećani stres na kralježnici - ozljede leđa i kralježnice

Prvi i glavni simptomi dorzopatije su bol u leđima i ograničeno kretanje kralježnice. Napredovanjem bolesti mogu se pojaviti poremećeno držanje, skolioza, ravnanje ili povećani prirodni odstupi (lordoza i kifoza). Zbog pritiska intervertebralnog diska ili koštanih struktura na živac može nastati kompresivna radikulopatija u vratnom, prsnom i lumbalnom segmentu kralježnice zbog koje dolazi do boli i parestezije ekstremiteta (trnci, trnjenje), a može doći i do poremećaja funkcije zdjeličnih organa kao što su zadržavanje mokraće, zatvor i poremećaji spolne funkcije. Dorzopatija je progresivna bolest i u nedostatku odgovarajućeg liječenja može dovesti do razvoja niza komplikacija: - stvaranja izbočenja i kila intervertebralnih diskova - pomicanja kralježaka (spondilolisteza) - poremećaja funkcije kralježnice - poremećaja funkcije unutarnjih organa (prsa, trbuha, zdjelice) - poremećaja cerebralne cirkulacije (zbog kompresije kralježnice) - razvoja atrofije i kontrakcije mišića - razvoja pareze i paralize udova.

Da bi se izbjegao razvoj komplikacija, potrebno je pravovremeno pregledavanje i liječenje, već kod pojave prvih simptoma bolesti. Najčešće konzervativne metode liječenja su: fizioterapijske vježbe, spinalna trakcija, masaža, manualna terapija, akupunktura, laserska terapija, relaksanti za opuštanje mišića, vazodilatacijski lijekovi i lijekovi za obnavljanje hrskavice - hondroprotektori. U slučaju neučinkovitosti konzervativnog liječenja, kao i kod velikih organskih promjena u kralježnici i diskovima, provode se različite operacije na kralježnici (plastika kralježaka i diskova, korekcija deformacija, stabilizacija kralježnice).

Južnokorejska kompanija Nuga Medical proizvela je kombinirani toplinski stimulator za masažu (masažni krevet) Nuga Best za liječenje i prevenciju bolesti kralježnice.

Ova oprema temelji se na turmanijevoj keramici koju je tvrtka kreirala i patentirala.

Masaža na ovom masažnom krevetu daje istovremeno više od 30 terapeutskih učinaka koji nadopunjujući jedni druge, omogućuju potpunu obnovu kralježnice.

Glavna značajka trakcije (istezanja) kralježnice na ovoj opremi je ta da su ovdje prikupljene prednosti svih postojećih metoda istezanja.

Ukoliko patite od bolova u leđima, osjećate nabrojene tegobe i želite isprobati nove metode samopomoći, javite nam se s povjerenjem.

Kako se izvodi trakcija kralježnice na masažnom krevetu Nuga Best i koje su njezine dobrobiti također možete pročitati na našem blogu.


Vaš Nuga Best

OdgovorProslijedi


26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page