top of page

Dorzopatija ili bolovi u leđima - upozorenje koje ne bismo trebali zanemariti

Updated: Aug 30


Dorzopatija ili bolest leđa (lat. dorsum - leđa i grč. patos - bolest) je bolest kralježnice i okolnih tkiva (ligamenata, mišića i živaca koji izlaze iz kralježnice).

Tu se ubrajaju: - osteohondroza (degenrativna bolest međukralježničnog diska) - spondiloza ili osteoartritis (stanje kod kojeg se hrskavica koja oblaže kralješke degenerativno izmijeni ili istroši, često nastaju osteofiti ili koštani izdanci) - spondiloartroza (bolest zglobova malih kralježaka) - osteoporoza - gubitak koštanog tkiva

Uzroci dorzopatije su: - poremećaji cirkulacije u kralježnici - metabolički poremećaji (nedostatak kalcija, proteina, vitamina) - loš razvoj mišićnog sustava - nedovoljno kretanje - prekomjerna tjelesna težina - prekomjerni rad i povećani stres na kralježnici - ozljede leđa i kralježnice

Prvi i glavni simptomi dorzopatije su bol u leđima i ograničeno kretanje kralježnice. Napredovanjem bolesti mogu se pojaviti poremećeno držanje, skolioza, ravnanje kralježnice ili povećani prirodni odstupi (lordoza i kifoza). Zbog pritiska intervertebralnog diska ili koštanih struktura na živac može nastati kompresivna radikulopatija u vratnom, prsnom i lumbalnom segmentu kralježnice zbog koje dolazi do boli i parestezije ekstremiteta (trnci, trnjenje), a može doći i do poremećaja funkcije zdjeličnih organa kao što su zadržavanje mokraće, zatvor i poremećaji spolne funkcije. Dorzopatija je progresivna bolest i u nedostatku odgovarajućeg liječenja može dovesti do razvoja niza komplikacija: - stvaranja izbočenja i kila intervertebralnih diskova - pomicanja kralježaka (spondilolisteza) - poremećaja funkcije kralježnice - poremećaja funkcije unutarnjih organa (prsa, trbuha, zdjelice) - poremećaja cerebralne cirkulacije (zbog kompresije kralježnice) - razvoja atrofije i kontrakcije mišića - razvoja pareze i paralize udova.

Da bi se izbjegao razvoj komplikacija, potrebno je pravovremeno pregledavanje i liječenje, već kod pojave prvih simptoma bolesti. Najčešće konzervativne metode liječenja su: fizioterapijske vježbe, spinalna trakcija, masaža, manualna terapija, akupunktura, laserska terapija, relaksanti za opuštanje mišića, vazodilatacijski lijekovi i lijekovi za obnavljanje hrskavice - hondroprotektori. U slučaju neučinkovitosti konzervativnog liječenja, kao i kod velikih organskih promjena u kralježnici i diskovima, provode se različite operacije na kralježnici (plastika kralježaka i diskova, korekcija deformacija, stabilizacija kralježnice).

Južnokorejska kompanija Nuga Medical proizvela je kombinirani toplinski stimulator za masažu (masažni krevet) Nuga Best za liječenje i prevenciju bolesti kralježnice.

Ova oprema temelji se na turmanijevoj keramici koju je tvrtka kreirala i patentirala.

Masaža na ovom masažnom krevetu daje istovremeno više od 30 terapeutskih učinaka koji nadopunjujući jedni druge, omogućuju potpunu obnovu kralježnice.

Osim što utječe na poboljšanje cirkulacije krvi, opuštanje mišića i smirivanje bolova, ovaj masažni krevet pruža termalnu akupresurnu masažu i istezanje kralježnice, pri čemu stvara najmanje opterećenje na kralježnicu.

Najvažniji dijelovi ovog uređaja kao što su valjci za masažu i podloge za ruke i noge su izrađeni od turmanijevih minerala, čime se postiže jedinstveni učinak dugovalne infracrvene topline, ionizacije i magnetoterapije.

Dugovalna infracrvena toplina može prodrijeti u tijelo do dubine od 7 cm. Time se postiže dobra prokrvljenost mišića, ligamenata, tetiva i zglobnih čahura unutar segmenta kralježnice.

Dobra prokrvljenost spomenutih struktura preduvjeti su za njihovu bolju prehranu, rehidraciju i oporavak.

Ukoliko patite od bolova u leđima, osjećate nabrojene tegobe i želite isprobati nove metode samopomoći, javite nam se s povjerenjem.
342 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page