top of page

Turmanijevi minerali - rješenje za zdravlje Vaše kralježnice

Updated: Aug 31Jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji je posljedica današnjeg načina života i rada svakako je dorzopatija.

Dorzopatija ili bolest leđa je bolest kralježnice i okolnih tkiva (ligamenata, mišića i živaca koji izlaze iz kralježnice). Tu se ubrajaju diskopatija, degenerativne promjene hrskavice koja oblaže kralješke, spondiloartroza i sl. a napredovanjem bolesti može doći do stvaranja izbočenja i kila, pomicanja kralježaka i na kraju i do poremečaja funkcije unutarnjih organa.

Prema statistikama, nakon 30-te godine svaka peta osoba već ima degenerativne promjene.

"Najubojitiji" položaj za kralježnicu je sjedeći položaj, u kojemu intervertebralni diskovi trpe najveće opterećenje te se polako i postupno uništavaju i smanjuju u visini.

Napeti i zgrčeni mišići i slaba cirkulacija još dodatno pogoršavaju stanje.

Oštećenje diska i slabljenje njegove funkcije kao amortizera pokreta, utječe i na ostale strukture kao što su kralješci, ligamenti i mišići. Javljaju se bolovi, smanjena pokretljivost i osjetljivost na opterećenje.

Osim sjedilačkog položaja, zdravlje kralježnice narušavaju i nedovoljno kretanje, pretilost, težak fizički rad, nepravilan položaj tijela, ozljede i sl.

Ukoliko se ne liječe, dorzopatije se pogoršavaju, što utječe na smanjenje radne sposobnosti i kvalitete života.


Kako vratiti zdravlje kralježnice na prirodan način?


Prvi korak je obnavljanje intervertebralnog diska.

Kralježnica se sastoji od 33-34 kralješka koji su spojeni zglobovima i ligamentima, a pokreću ih mišići. Između dvaju kralježaka nalazi se intervertebralni disk, jastučić od hrskavice koji služi kao amortizer pokreta.

Princip održavanja zdravlja kralježnice sastoji se u tome da kosti, ligamenti i mišići moraju biti opterećeni, a disk rasterećen.

Tome pridonosi tjelesna aktivnost, prehrana, te odmor i kvalitetan san.

Regeneracija intervertebralnog diska događa se noću dok spavamo, a preduvjet za to su dobra cirkulacija i opušteni mišići.

Dugotrajno sjedenje, težak fizički rad i preopterećenje, hipotermija, ozljede, upala, dovode mišiće u stanje spazma i ne dopuštaju da se disk noću dovoljno oporavi.

Spavanje na opremi s turmanijevim mineralima tvrtke Nuga Best daje dobar učinak u obnavljanju intervertebralnog diska. Zagrijavanje i dubinsko prodiranje dugovalne infracrvene topline omogućuje opuštanje mišića i poboljšava protok krvi u samom segmentu kralježnice. Zbog poboljšanja protoka i fluidnosti krvi, diskovi dobivaju bolju prehranu, što pridonosi njihovoj regeneraciji i rehidraciji.

Ionizacija i blago magnetsko polje također povoljno djeluju na obnavljanje svih tjelesnih struktura, a time i intervertebralnih diskova.


Osim spavanja na turmanijevim mineralima, neophodne su masaže leđa kao i istezanje kralježnice.

Trakcija ili istezanje kralježnice jedna je od nekirurških metoda liječenja degenerativnih bolesti kralježnice. Svrha joj je rasterećenje prostora između kralježaka i vraćanje funkcije diska.

Tijekom trakcije kralješci se odmiču jedan od drugoga, a između kralježaka nastaje slobodan prostor. Kao rezultat toga, intervertebralna kila se smanjuje, a disk postupno vraća svoj oblik, strukturu i visinu. Nakon uklanjanja kile, korijen živca se oslobađa, bol nestaje, a funkcija živaca se uspostavlja.


Za istezanje kralježnice mogu se koristiti različite vrste Nuga Best opreme:

  • kombinirani toplinski stimulator N-4

  • sklopivi kombinirani toplinski stimulator N-5

  • turmanijev projektor NM-200

Kombinirani toplinski stimulatori (masažni kreveti) istežu kralježnicu automatiziranim simultanim pokretanjem turmanijevih projektora (valjaka). Kada osoba legne na masažni krevet, kralježnica se savija unazad, pritisak valjaka na tijelo odvija se odozdo prema gore, a istezanje kralježnice događa se pod težinom vlastitog tijela.

Kada se pokrene program masaže, valjci se počinju pomicati gore-dolje, pružajući trakciju duž cijele dužine kralježnice.

Istezanje pojedinih dijelova kralježnice može se izvesti i turmanijevim projektorom NM-200.

U tom slučaju, projektor treba postaviti na tvrdu, ravnu površinu i leći na leđa. Projektor je potrebno ručno pomicati duž kralježnice kako bi se utjecalo na njezine različite dijelove.

Nakon istezanja kralježnice, potrebno je biti u vodoravnom položaju 6-8 sati kako bi se u učvrstili rezultati.

Stoga, kako bismo oporavili kralježnicu, navečer radimo masažu s dodatnom trakcijom na masažnom krevetu i odlazimo spavati.

Ujutro nakon buđenja radimo stimulirajuću masažu kralježnice. I tako svaki dan bez prekida.

Da bi intervertebralni diskovi stabilno "narasli" za najmanje 1 mm, potrebno je najmanje 60 dana dnevne masaže na masažnom krevetu Nuga Best.

Da bismo riješili probleme kao što su skolioza, diskopatija, hernija ili protruzija diska, masažu i istezanje kralježnice potrebno je izvoditi dva puta dnevno.

Preventivno se je dovoljno masirati jednom dnevno.

Za postizanje učinka :

  • za opuštanje mišića kralježnice potrebno je oko 2-4 tjedna

  • kod skolioze i diskopatije 4 mjeseca

  • protruzije i hernije 7-15 mjeseci

Učinak opreme Nuga Best temelji se na rješavanju uzroka problema.

Da bismo dobili trajne i zadovoljavajuće rezultate, potrebna je dosljednost i upornost u korištenju ove medicinske opreme, koja osim što omogućuje rješavanje uzroka problema, pruža toplinu i opuštajući učinak na cijelo tijelo.

Psihofizička relaksacija jedan je od preduvjeta za uspješno rješavanje bilo kojeg zdravstvenog problelma, pa tako i problema s kralježnicom.


Želimo dobro zdravlje Vaše kralježnice uz Nuga Best!
129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page