top of page

Mišljenje liječnika: termopunktura ili liječenje visokom temperaturom

Updated: Aug 30


"Prilikom izrade opreme za oporavak ljudi, južnokorejska tvrtka Nuga Best oslanja se uglavnom na iskustva i metode drevne istočnjačke medicine, stare više od tisuću godina.

Ove metode liječenja danas se naširoko koriste.

Razmotrimo jednu od takvih klasičnih metoda kao što je kauterizacija ili termopunkcija.

U davna vremena liječnici su rekli: "Iritacija izvana, učinak je iznutra."


Po podrijetlu, akupunktura i moksibustija (termopunktura) imaju vrlo blizak odnos. Klasična tradicionalna akupunktura proizašla je iz drevne Zhen-jiu terapije (zhen - injekcija, tszyu - grijanje). A na istoku liječnici kažu: "Gdje injekcija ne djeluje, vatra će pomoći."


Metoda kauterizacije temelji se na principu postupnog, dugotrajnog zagrijavanja kože na biološki aktivnim točkama i okolnim tkivima. Podešavanjem temperature i trajanja izlaganja postiže se snažan terapeutski učinak. Liječenje se događa zbog aktivacije rada organa i sustava povezanih s aktivnim točkama, koje su objekti manipulacije.

U istočnim zemljama za kauterizaciju se koristila tinjajuća suha biljna masa u obliku češera ili cigara. Za njihovu pripremu korišten je trogodišnji pelin koji se zamotao u tanki papir. Takva cigara mogla je gorjeti oko sat vremena, a davala je optimalnu temperaturu od 60 - 70 stupnjeva. Upravo se ova temperatura naširoko koristi za metodu kauterizacije u opremi Nuga Best.


Postoji nekoliko vrsta kauterizacije:

- kontakt s kožom

- beskontaktno (iznad kože)

- stvaranjem opeklina ili mjehurića

- toplinski ili grijaći


Kauterizacija se provodi na tri glavna načina:


- Umirujućom toplinom - nepomično zagrijavanje

Izvor infracrvene topline se približava površini kože dok se ne pojavi osjećaj topline. Trajanje postupka je 15-20 minuta.


-Ubodna ili točkasta kauterizacija

Izvor kauterizacije se približi, a zatim ukloni s mjesta utjecaja. Trajanje postupka je 2-3 minute.


- Harmonizirajuća kauterizacija

Koristi konstantno kretanje izvora kauterizacije na zoni djelovanja

- Trajanje postupka je 15-20 minuta.


Što se događa u tijelu kada radimo kauterizaciju?


Kada su izloženi visokoj temperaturi, određeni dijelovi kože i tijela se brzo zagrijavaju.

Jedna od funkcija naše krvi je termoregulacija. Stoga krv juri na mjesto zagrijavanja, povećava se brzina njezinog protoka kako bi se ovo mjesto ohladilo. Ako je vaskularna mreža dobro razvijena, tada osoba osjeća ugodnu toplinu. Kisik, hranjive tvari, voda, leukociti (imunitet), minerali ulaze s krvlju na mjesto kauterizacije i poboljšavaju metaboličke procese, uklanjaju upalu. A u slučaju nedovoljne cirkulacije krvi, zbog loše kapilarne mreže, na ovom mjestu osoba osjeća oštru bol, što se najčešće i događa.


S godinama, male žile u našem tijelu postupno prestaju raditi, postupno se izvijaju, stanjuju i lijepe. Osobe s raznim kroničnim bolestima uvijek imaju vrlo velik broj ustajalih nefunkcionalnih malih kapilara, što je jedan od glavnih uzroka onkoloških bolesti.


U slučajevima kada je kapilarni protok krvi otežan ili odsutan, pojava boli nastaje zbog drugog razloga. Tijekom kauterizacije u tijelu se proizvode posebne tvari koje su dobile naziv proteini toplinskog (stresnog) šoka. Ovi proteini počinju uništavati membrane ustajalih kapilara. I umjesto uništenih kapilara, tijelo počinje graditi nove mlade kapilarne mreže. Vraća se opskrba kapilarnom krvlju, poboljšava se prehrana kože i unutarnjih organa. Tako se tijelo postupno obnavlja i pomlađuje.


Oporavak kapilara je sloj po sloj i postupan proces. Što je organ dublje smješten, duži je put obnove njegovih kapilara. Zato se kauterizacija mora raditi nekoliko puta dnevno nekoliko mjeseci.


Još jedno nevjerojatno svojstvo pronađeno je kod proteina toplinskog šoka (Heat Shock Proteins) koji našim imunološkim stanicama pokazuju gdje se nalazi tumorski proces. Dakle, oni pomažu imunološkom sustavu da se nosi s onkologijom u najranijim fazama.

Proteini toplinskog šoka sastoje se od proteina šaperona (Cpn), koje je 1978. godine prvi opisao Ron Laskey, profesor na Sveučilištu u Cambridgeu.

Proteini - šaperoni imaju visoke regenerativne funkcije, čime pomažu obnoviti naše tijelo. Šaperoni su ti koji igraju ulogu "stanica za popravak" za naše stanice uništene bolešću. Tijekom kauterizacije povećava se količina proteina šaperona.


Kauterizacija omogućuje obnavljanje kapilarne mreže naših krvnih žila (vazo-vazorum), što je osnova za liječenje ateroskleroze i venske insuficijencije.

Kauterizacijom, temperatura u tkivima našeg tijela dosiže 41-43 stupnja, te dobivamo terapeutski učinak "hipertermijske reakcije", što pomaže u liječenju raka.

Dakle, uz pomoć kauterizacije imamo jedinstvenu priliku za ozdravljenje i prirodnu obnovu našeg organizma, što nijedna tableta ne može učiniti zbog nedostatka učinka.


U tvrtki Nuga Best kauterizacija se odvija na opremi koja u sebi ima turmanijevu keramiku i zbog sekundarne topline zagrijava se do 60-70 stupnjeva. To je masažni krevet, biomat (drugo srce), turmanijevi tepisi, prsluk, pojas i projektori.


Metoda kauterizacije turmanijevom keramikom:


Tijelo treba postupno pripremati za režim kauterizacije započinjanjem tretmana od 50 stupnjeva. Učinak kauterizacije može se dobiti na 60-70 stupnjeva. Intenzitet i trajanje kauterizacije može trajati od 2 do 40 minuta. Tehnika kauterizacije uključuje kontakt turmanijeve keramike s izloženim dijelovima tijela.


Za kauterizaciju se prije svega preporučuju sljedeće zone:


  • ​ Stopala i dlanovi - najudaljenija područja od srca i najoptimalnija za početak upoznavanja s tehnikom kauterizacije. Kauterizacija stopala i dlanova preporučuje se kod sindroma hladnih ruku i stopala radi poboljšanja cirkulacije krvi, stimulacije imunološkog sustava u borbi protiv kroničnih i sezonskih tegoba, za brži oporavak nakon dugih bolesti, infarkta, za poboljšanje osjetljivosti udova nakon ozljeda itd. To je najučinkovitija metoda za pomlađivanje tijela ažuriranjem male kapilarne mreže, čišćenjem zidova krvnih žila od aterosklerotskih plakova i krvnih ugrušaka.


  • Kralježnica - preporučuje se kauterizacija za poboljšanje vodljivosti živaca, kod osteohondroze, za ublažavanje grčenja mišića, smanjenje upale i boli. Preporuča se u večernjim satima za ublažavanje napetosti mišića i tijekom dana kada se obavlja velika količina posla.


  • Trbuh - idealno vrijeme za kauterizaciju je ujutro na prazan želudac prije jela. Ovom metodom se poboljšava rad cijelog probavnog trakta, potiče se peristaltika glatke muskulature unutarnjih organa, aktiviraju se metabolički procesi i procesi potpunog čišćenja, uklanjaju se zastoji u svim organima probavnog trakta. Kauterizacija abdomena mobilizira imunološki sustav za borbu protiv patogene mikroflore, raznih infekcija, neoplazmi nepotrebnih za tijelo.


  • Zglobovi - preporuča se provesti neposredno prije spavanja, tako da nakon kauterizacije, ako je moguće, ne opterećujete zglob, dajući mu priliku da se oporavi tijekom noći. U slučaju artroze preporuča se kauterizacija kako bi se poboljšala cirkulacija krvi, ublažio spazam mišića, ubrzao oporavak hrskavice i elastičnost zglobnih ligamenata. Kod artritisa, periartritisa kauterizacija može smanjiti bol i upalu, mobilizirati imunološki sustav da ugasi upalne procese.


Treba napomenuti da u većini slučajeva kauterizaciju treba učiniti frakcijski. Nakon što se postigne osjećaj peckanja, potrebno je odmah prekinuti sa nekoliko sekundi odmora. Tako ponavljamo nekoliko puta. Na taj način možemo postići značajne rezultate u poboljšanju i pomlađivanju organizma. To je potrebno činiti nekoliko puta dnevno, tako da ukupno bude 1,5-2 sata kauterizacije dnevno. Kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i obnovila kapilarna mreža, potrebno je učiniti 150-200 sati kauterizacije. A to se može učiniti samo kod kuće.


Metoda kauterizacije zahtijeva posebnu pozornost, pa se je prije izvođenja potrebno konzultirati sa savjetnikom za medicinsku opremu Nuga Best."


Neurolog dr.


Klimov V.F.

158 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page