top of page

Trakcija ili istezanje kralježnice - mišljenje liječnika:

Updated: Aug 30

"Trakcija, manipulacijska terapija (istezanje kralježnice) jedna je od glavnih komponenti liječenja najčešćih bolesti kralježnice - osteohondroza, skolioza itd. Trakcija je jedna od metoda nekirurškog restorativnog liječenja ozljeda i bolesti kralježnice i njihovih posljedica.

Metode istezanja kralježnice prisutne su otkako postoji čovječanstvo.

Reference o trakcijskom liječenju bolesti kralježnice nalaze se među drevnim narodima jugoistočne Azije, Mediterana i Europe. Hipokrat, utemeljitelj europske medicine, već u 5. st. pr.ne. smatra spinalnu terapiju, uz kirurgiju i liječenje lijekovima, jednim od temelja medicine. I sam je uspješno liječio bolesti kralježnice trakcijom, a metode koje je on preporučio došle su do našeg vremena.

Svrha spinalne trakcije je utjecati na motorički segment kralježnice, paravertebralna tkiva (mišiće, ligamentni aparat, tetive i zglobne čahure), ukloniti funkcionalne blokade, opustiti duboke mišiće kralježnice i normalizirati mehanofiziologiju navedenih struktura kralježnice.

Sama mogućnost istezanja segmenta kralješka, t.j. povećanje intervertebralnog kapaciteta za disk je nesumnjivo i dokazano je u prošlom stoljeću (Stoddart A., 1951; de Seze S., Levemieux I., 1952; Brunner K., 1958; Likhovin I.O., 1890; Lisunov V.A. ., 1970).

Brojne instrumentalne studije pokazale su da u trenutku istezanja dolazi do smanjenja hernije intervertebralnog diska (izbočine i kile) izvan granica kralježaka. U tom slučaju, udaljenost između tijela kralježaka može se povećati za 1-2,5 mm, a okomita veličina intervertebralnih foramena kroz koje prolaze neurovaskularni snopovi, za 0,2-0,65 mm.

Gotovo svi autori koji su proučavali učinak istezanja kralježnice ističu da se smanjuju ili nestaju bolovi u lumbalnom i vratnom dijelu kralježnice, a potom i skolioza, fiksna kifoza uzrokovana kontrakturom mišića kralježnice (Bobrovnikova T.N., 1967; Potyagailo S.L., 1969; Lisunov V.A., 1970; Usmanova A.I., 1971, itd.)


Prije nego što detaljnije govorimo o modernoj i sigurnoj metodi istezanja kralježnice, razmotrimo neke od njegovih anatomskih i fizioloških značajki.

Naš kralježnički stup sastoji se od 33-34 kralješka i 24 intervertebralna diska. Intervertebralni diskovi preuzimaju cjelokupno opterećenje i stoga su prirodni amortizeri našeg mišićno-koštanog sustava i tijela u cjelini. Visina i veličina diskova povećava se odozgo prema dolje, ovisno o opterećenju koje se izvodi. Ukupna visina diskova kralježnice u prosjeku je jednaka 1/4 duljine kralježnice (V. N. Tonkov, 1962). Lumbalni diskovi imaju najveću visinu. Na razini Th12 - L2 čine npr. 1/4, au zoni L2 - L5 - 1/3 visine tijela donjeg kralješka.

Tu je i vrlo važna zadaća intervertebralnih diskova. Potrebna visina, oblik i struktura diskova određuju razmak između kralježaka i veličinu intervertebralnih otvora kroz koje prolaze neurovaskularni snopovi. Sa smanjenjem visine diska dolazi do kompresije neurovaskularnog snopa i komplikacija u obliku boli, otekline, raznih modifikacija oblika žila i njihovih zidova. To je glavni uzrok bolesti unutarnjih organa. Smanjenje visine intervertebralnog diska također dovodi do artroze fasetnih zglobova i osteoporoze kralježnice.

Voda je glavna komponenta intervertebralnog diska. Voda u diskovima treba biti između 65 i 90% . Ona je glavni faktor koji pomaže kralježnici da izdrži ogromna opterećenja. Ovisno o položaju kralježnice, tlak u intervertebralnom disku može biti od 2 do 5 atmosfera. (Primjerice; tlak u gumama automobila je samo 1,8-2,2 atmosfere.) Prilikom savijanja i dizanja utega, tlak može narasti i do 10 atmosfera, što često dovodi do puknuća (kile) ili izbočenja (protruzije) omotača diska.

U okomitom položaju, kralježnica se skraćuje do kraja radnog dana do 3 cm.To je zbog gubitka vode u diskovima za 10-25%. Ravnoteža vode u diskovima obnavlja se samo tijekom odmora u snu u vodoravnom položaju, kada su mišići i ligamenti kralježnice opušteni.

U odrasloj osobi, intervertebralni disk nema žile, a njegova prehrana osigurava se difuzijom kroz hijalinske ploče. Ova vrsta prehrane je faktor predispozicije za degenerativno-distrofične promjene (Ubermuth, 1930; A. Voynia, 1964), što se također mora uzeti u obzir pri provođenju pravilne trakcijske terapije.

Kako pišu u medicinskoj literaturi, "Etiologija i patogeneza bolesti još nije u potpunosti proučena", a kralježnica boli gotovo sve. Glavni uzrok ovih bolesti su degenerativno-distrofične promjene u kralježnici. Najviše "

"Najubojitiji" položaj za kralježnicu je sjedeći položaj. Višesatno vrijeme provedeno uz televizor, računalo, s tabletom ili pametnim telefonom u ruci uništava kralježnicu. U tom položaju intervertebralni diskovi imaju najveće opterećenje te se polako i postupno uništavaju i smanjuju u visini.


Zašto nam je potrebna trakcija kralježnice?

 • povećati razmak između tijela kralježaka;

 • vratiti strukturu, veličinu i visinu intervertebralnih diskova;

 • izliječiti intervertebralne hernije i protruzije;

 • stvoriti smanjeni pritisak u međukralježničkom prostoru, što dovodi do sukcijskog efekta i vraćanja istisnutog diskovog materijala (hernije) na „vlastito mjesto“;

 • smanjiti patološku napetost mišića i ligamenata kralježnice, vratiti im pokretljivost i elastičnost, uspostaviti fiziološki motorički segment kralježnice;

 • ojačati i razviti duboke teško dostupne male mišiće i ligamente kralježnice, što pomaže u normalizaciji tonusa i jačanju mišića kralježnice u cjelini;

 • poboljšati i vratiti cirkulaciju krvi u žilama kralježnice;

 • ispraviti zakrivljenu kralježnicu;

 • smanjiti opterećenje fasetnih zglobova kralježnice, osobito s njihovom artrozom i sindromom boli;

 • eliminirati subluksacije u intervertebralnim zglobovima, što dodatno pojačava dekompresivni učinak.

 • povećanje vertikalne veličine intervertebralnog foramena, što dovodi do dekompresije neurovaskularnog snopa, smanjenja njegove traumatizacije i edema, a kao rezultat toga, smanjenja i nestanka boli;

 • poboljšati i obnoviti funkciju unutarnjih organa zbog obnove njihove inervacije i opskrbe krvlju.

Postoje mnoge vrste trakcijske terapije ili spinalne trakcije. Svaka od vrsta i tehnika spinalne trakcije ima svoje prednosti i nedostatke o kojima uvijek treba voditi računa pri propisivanju iste. Do danas su stvoreni mnogi uređaji i masažeri za istezanje kralježnice. Deseci tvrtki u svijetu rade na stvaranju opreme za "liječenje" kralježnice.

Južnokorejska tvrtka Nuga Best stvorila je masažer za liječenje i prevenciju bolesti kralježnice, koji se svake godine poboljšava. Ova oprema temelji se na „Tourmanium keramici" koju je tvrtka kreirala i patentirala. Uzimajući masažu na masažnom krevetu Nuga Best, istovremeno dobivamo više od 30 terapeutskih učinaka koji, nadopunjujući jedni druge, omogućuju potpunu obnovu kralježnice .

Glavna značajka trakcije kralježnice na masažnom krevetu Nuga Best je da su ovdje prikupljene prednosti svih postojećih metoda istezanja. Prvo, kralježnicu treba tretirati samo u vodoravnom položaju, što se kod ove opreme i događa. Drugo, utjecaj na kralježnicu događa se odozdo prema gore. Sila pritiska na kralježnicu od strane valjaka odozdo je samo zbog vlastite težine osobe koja leži na masažnom krevetu. Treće, obavezna je prethodna masaža kralježnice i okolnih tkiva, grijanje biorezonantnom toplinom i izlaganje biorezonantnoj magnetoterapiji uz pomoć "Turmanium keramike". To omogućuje dobro opuštanje dubokih mišića i ligamenata kralježnice. Završna faza istezanja na opremi događa se već na potpuno pripremljenim mišićima i ligamentima, stoga sam disk postupno vraća svoj oblik, strukturu i visinu. Tijekom cijele sesije masaže intervertebralni diskovi dobivaju dovoljnu prehranu zbog obnove fluidnosti i protoka krvi, što dodatno pridonosi njihovom brzom oporavku.

Da bi intervertebralni diskovi stabilno „narasli“ za najmanje 1 mm, potrebno je najmanje 60 dana dnevne terapijske masaže na masažnom krevetu Nuga Best.

I najvažnije pravilo koje treba zapamtiti. Nakon istezanja na masažnom krevetu Nuga Best, morate biti u vodoravnom položaju 6-8 sati kako biste učvrstili rezultat. Stoga, kako bismo oporavili kralježnicu navečer, radimo masažu s dodatnom trakcijom na masažnom krevetu i odlazimo u krevet. Ujutro nakon buđenja radimo stimulirajuću masažu kralježnice.

Svaki dan, bez prekida!


dr. Klimov V.F., neurolog
368 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page